walnut orchard

КОГА МОЗАМ ДА НАСАДАМ ОРЕВИ САДНИЦИ?

Ореви садници можат да се насадат било кое време помегју ноември И април. За време на овие месеци садниците се во мирна состојба. (зимски сон).


КОЈА СОРТА НА ОРЕВ САДНИК ТРЕБА ДА ЈА ОДБЕРАМ?

Можете да ја одберете сортата на орев садник во зависност од климата на земјата И надморската височина (колку метри над морското ниво).

 • Цендлер е најдобрата сорта во однос на продуктивноста и квалитетот на оревот. Тоа е нашата најпродавана сорта на орев садник. За да насадите Цендлер вашата земја треба да е лоцирана на надморска височина од 1200 метри или пониско. Треба да се насади со полинаторот Франqуетте.
 • Фернор е продуктивна сорта која е отпорна на студ. Може да се насади на надморска височина повисока од 1200 метри. Произведува ореви со висок квалитет И вкусни јатки. Треба да се насади со полинаторот Франqуетте.

КОЛКУ САДНИЦИ МОЖАМ ДА НАСАДАМ НА МОЈАТА ЗЕМЈА?

Можат да се насадат 330 дрвја на хектар. Треба да има простор од 5 метри помегју дрвјата. Исто така треба да има 6 метри помегју редовите на дрвја.

КАКО ДА СЕ НАСАДАТ И ОДГЛЕДУВААТ ОРЕВИ САДНИЦИ

ПОДГОТВЕТЕ ЈА ЗЕМЈАТА

Пред да престигнат вашите ореви садници треба да ја подготвите вашата земја.

 • Треба да ја изорате земјата со трактор. Орањето на земјата кје донесе повекје воздух до почвата. Исто така кје го зголеми капацитетот на задржување на водата во почвата. Исто така ги раскршува и глината и згрутчената почва. Со други зборови ги отвара патиштата за корените да растат.
 • Означете ги местата каде садници кје бидат засадени. Ископајте дупки од 60 цм широчина И околу 60 цм длабочина. Не ја расфрлајте почвата што сте ја ископале од дупката. Уредно натрупајте ја до дупката. Кје ја искористете таа почва за да ги закопате двјата одоцна.
 • Купете систем капка по капка за вашата земја. Кје ви треба за да ги наводнувате дрвјата и кје даде гјубриво. Веројатно кје сакате да ја обиколите земјата со ограда за да ги оттргнете дивите животни од дрвјата.

САДЕЊЕ НА САДНИЦИ

 • Пред да ги насадете дрвјата, исечете ги искршените корења И корењата кои се предолги. (поткастрете ги корењата).
 • Ставете го дрвото во дупката И наполнете ја дупката со почва околу корењата. Осигурајте се дека стебленцето е неколку центиметри над земјата. Кога ке завршете со закопувањето притиснете ја почвата надолу со рацете И стапалата. Осигурајте се дека дрвото е добро поставено. Дрвото не треба да се отстрани од земјата кога кје го повлечете со рацете.
 • Сега кога дрвјата се поставени на нивното место, треба да се искастрат нивните врвови. Исечете го врвот на секое дрво а 60 цм над почвата. Ова кје помогне за пренасочување на енергијата на дрвото кон растење на коренот отколку кон создавање на лисја.
 • Наводнувајте ги дрвјата. Ова кје помогне да се наместат на новото место.
 • Бојадисајте го телото на дрвјата со бела боја (пожелно е со латекс боја). Ова кје ги штити од горење од сонцето. Осигурајте се дека користете боја на база на вода (избегнувајте бои кои се базирани на масло).
 • Можете да го погледнете ова видео за да научете како да. садете ореви садици

ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ДРВЈАТА

Ги засадивте дрвјата И сега имате плантажа со ореви садници. Честитки! Како И да е кје треба да се грижете за вашата плантажа во следните години. Тоа кје ве осигура дека дрвјата кје растат здрави И добри И дека кје произведуваат повекје ореви.

 • Осигурајте се дека кје го правите седново за грижа на дрвјата секоја година:
 • Наводнувајте ги дрвјата во жешките летни есеци. Препорачуваме да се користи систем капка по капка за наводнување надрвјата. Во зависност од временските услови, на секое младо дрво кје му треба околу 15 литри вода дневно за време а жеските летни денови.
 • Ставајте им АКФ гјубре (Азот – Калиум –Фосфор) на дрвјата за подршка при растот.
 • За помладите дрвјта особено е важен азотот (Н,Нитроген) за раст. Младите дрвја барат околу 100 грама азот на дрво во првите три години. Кога дрвјата кје достигнат до четвртата година И кје почнат со производство, количеството на азот треба да биде поголемо.
 • Периодично ставајте пестициди на дрвјата. Тие кје ги отстранува инсектите од дрвјата.
 • Отстранете ја тревата од основата на дрвото. Тревата се трка со оревиот садник за вода.
 • Кастрете ги дрвјата во третите И петите години. Ние кје ви дадеме детални инструкции за тоа како да ги кастрете дрвјата.

КАКО ДА КУПИТЕ ОРЕВИ ОД НАШАТА РАСАДНИК

Да дознаете за цените на оревте садници Ве молиме пополнете го формуларот. Ние кје Ви пратиме е –пошта со нашите цени најбрзо што можеме.
Исто така можете да ни испратите е-пошта за да побарате информации. Ние обезбедуваме превозот во Македонија. Сите наши дрвја доаѓаат со фитосанитарни сертификати. Исто така можете да ја посетите нашата расадник во Турција. Имаме претставник кој зборува македонски јазик. Ве молиме слободно контактирајте не за вашите прашања.

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ ЗА ЦЕНИТЕ ЗА ОРЕВИ САДНИЦИ

Пополнете го формуларот за контакт И кје Ви пратиме листа со цени во рок од 24 часа.