Во овој напис, ние ќе објасниме како да засадиме садници од ореви. Willе се осврнеме на подготовките на теренот, копање на дупките и конечно засадување на садници. Во последниот дел, даваме неколку совети за тоа што можете да направите за да ги заштитите садниците по садењето.

како да се засадат садници од ореви

Пред да пристигнат садници

Подготовка на поле

како да се подготви полето за садење садници од ореви

Вашето поле треба да биде во најдобра можна состојба кога ќе пристигнат вашите садници.

Потребно е да го орашите полето неколку недели пред да ги примите садниците. Оваа операција ќе помогне при разбивање на тврда набиена почва. Willе го олесни копањето дупки и садењето садници. Исто така, ќе ја аерилира почвата.

Друг важен чекор за подготовка е расчистување на плевелите . Садници бараат вода и хранливи материи да растат добро. Тревата и плевелот можат да ги одведат овие два важни елементи од почвата. Ова може да го забави растот на вашите садници. Можете да користите хербициди за да ги елиминирате плевелите.

За деталите за тоа како да ора поле и да се расчисти плевелот, можете да го прочитате нашиот напис за подготовка на поле.

Копање на дупките

дупки за садење дрвја

Препорачуваме да ги копате дупките за садници, пред да ги добиете . Дупките можат да се ископаат рачно со лопата; или алтернативно, тие можат да бидат ископани со аугер. Аугер е алатка што копа дупки со вртење.

Обележете ги местата каде ќе ги засадите садниците. Просторот помеѓу садници треба да биде идеално 7м х 5м. Со други зборови, растојанието треба да биде 7 метри помеѓу редови и 5 метри помеѓу садници. По обележувањето на местата, започнете да ги копате дупките. Секоја дупка треба да биде приближно 60 сантиметри, а длабока 60 сантиметри .

Алтернативни методи за копање на дупките

копа со лопата
копање дупки со аугер

По пристигнувањето на садници

Чување на садници

По приемот на фиданките, треба да ги задржите корените влажни додека не се засадат. Никогаш не дозволувајте корените на садници да се исушат. Најдобро е да ги садите во ист ден на приемот на истите. Ако поради некоја причина треба да го одложите садењето садници за неколку дена или подолго, треба да ги чувате правилно за да ги одржите здрави.

чување на садници од ореви

Треба да ги покриете корените привремено во песок или земја. Чувајте го песокот или почвата влажна со наводнување. Песокот или почвата не треба да бидат премногу влажни. Треба да биде само влажна. Наводнување еднаш на секои 3-5 дена е доволно. Да се ​​задржи садници во зграда ќе биде најдобро. Алтернативно, можете да ги задржите надвор, но проверете дали ги ставате во сенка (никогаш не оставајте ги садниците под сонцето). Ако ја следите оваа постапка, можете да ги чувате садниците неколку недели.

Засадување на садници

За овој чекор ќе ви треба лопата, градинарски нож и вода. Пред да ја ставите фиданка во дупката, погледнете ги корените на фиданката. Ако видите какви било мртви или скршени корени, исечете ги со нож за градинарски.

Не додавајте ѓубрива , животинско ѓубриво или какви било други хемикалии во дупката, инаку, ризикувате да ги оштетите корените. За садници од ореви не треба ѓубриво за време на садењето.

Точка на калемење на фиданка од ореви

Ставете ги корените на фиданката во дупката и раширете ги корените рамномерно во сите правци. Многу е важно границата да остане над почвата по садењето. Во спротивно, фиданка веројатно ќе изгние. Бидете сигурни дека проверете го ова кога ќе ја ставите фиданката во дупката. Ако дупката е премногу длабока, размислете да додадете повеќе почва на дното на дупката.

Сега сме подготвени да ги закопаме корените на фиданката со земја. Додека погребувајте, внимавајте да ја одржувате фиданката исправена со една рака. Откако ќе додадете малку почва, зацврстете ја почвата со рацете или нозете за да спречите какви било воздушни џебови. Откако ќе завршите со садење на фиданка, не треба да можете лесно да го отстраните од земјата ако сакате да ја повлечете со рацете. Ако има плевел на дното и околу садници од ореви, тие треба да се исчистат / изнесат.

Наводнување на садниците

Сега кога ја засадивме нашата фиданка, треба да дадеме 5 до 10 литри вода . Водата ги навлажнува корените и му помага на фиданката да се смести на своето ново место. Ако садите фиданка во текот на зимските месеци, почвата треба да се обликува така што ќе спречи акумулација на дождовницата на дното на фиданката.

Грипање на фиданките

како да се грозне расад од ореви по садењето на фиданка

Конечниот чекор е да се расипе фиданка на одредена висина. Кога садници се пресадуваат, тие губат дел од своите корени. Копањето при садење ни помага да го балансираме телото на фиданка со корените. Треба да ја исечете фиданката нешто над четири до шест пупки над точката на калемење . Обично 40 до 60 сантиметри над земјата (на ниво на коленото). Кога ја сечете фиданката, проверете дали ја исечете под агол; не го скраќај исправно По сечењето, на врвот на фиданка можете да нанесете вода за задржување на вода (ова е по желба). Во спротивно, на врвот на вашите садници може да се исуши на време.


Факултативни чекори

Спречување на сончање

сликање садници со бела боја

Во областите каде летите се многу топли, можете да ја насликате белата фиданка за да спречите изгореници од сонце. Измешајте ја белата боја на латекс 1: 1 со вода. Не користете боја базирана на нафта, бидејќи тоа може да му наштети на фиданка. Нацртајте го целото тело на фиданка со оваа боја.

Врзете фиданка на удел

Ако вашата земја е во многу ветровито подрачје, можете да размислите да ги врзувате садниците на удели. Ова може да ги задржи исправно и да спречи ветрот да го расипе фиданка. Ако нема екстремни ветрови во вашата област, не е потребно стопирање.
Додека ги ставате влоговите, треба да се земе во предвид насоката на преовладувачкиот ветер и столбот треба да се постави на спротивната страна од ветрот. Треба да има минимум 20 сантиметри простор помеѓу фиданка и столбот. За врзување на материјал, треба да се користи мек материјал како што се памучна нишка или еластична нишка.

Ставање прекривка за зачувување на вода

Во области со топло и суво лето, или на места каде има проблем со водата, би било корисно да се користи „прекривка“ за да се спречи загубата на вода по садењето.


Погледнете го нашето видео за упатства

Во ова видео, ние ви покажуваме како да ги извршите сите потребни чекори потребни за садење садници од ореви.

ЦЕНА НА САДНИЦИ ОРЕВИ

Пополнете го формуларот за контакт И кје Ви пратиме листа со цени во рок од 24 часа.