U ovom članku ćemo objasniti kako posaditi sadnice oraha. Dotaknut ćemo se pripreme terena, iskopavanja rupa i na kraju sadnje mladica. U poslednjem odeljku dajemo nekoliko saveta šta možete učiniti da zaštitite mladice nakon sadnje.

kako posaditi sadnice oraha

Pre dolaska sadnica

Priprema polja

kako pripremiti polje za sadnju mladica oraha

Vaše polje mora biti u najboljem mogućem stanju kada dođu vaše mladice.

Nekoliko nedelja pre nego što primite mladice, morate da obradite svoje polje . Ova operacija će pomoći u lomljenju tvrdo zbijenog tla. Lakše će iskopati rupe i posaditi mladice. Takođe će prozračiti zemlju.

Drugi važan korak pripreme je uklanjanje korova . Sadnice trebaju vodu i hranjive sastojke da bi dobro rasli. Trava i korov mogu uzeti dva važna elementa iz tla. Ovo može usporiti rast vaših mladica. Za uklanjanje korova možete koristiti herbicide.

Za detalje o oranju polja i uklanjanju korova, možete pročitati naš članak o pripremi polja.

Kopanje rupa

rupe za sadnju drveća

Preporučujemo kopanje rupa za mladice, pre nego što ih primite . Rupe se mogu iskopati ručno lopatom; ili se alternativno mogu iskopati bušilicom. Puž je alat koji kopa rupe rotiranjem.

Označite mesta na koja ćete posaditi mladice. Prostor između sadnica bi trebao biti idealno 7m k 5m. Drugim rečima, rastojanje treba da bude 7 metara između redova i 5 metara između mladica. Nakon obeležavanja mesta, počnite kopati rupe. Svaka rupa mora biti približno 60 centimetara široka i 60 centimetara duboka .

Alternativni metodi za kopanje otvora

kopanje lopatom
kopanje rupa s pužom

Posle dolaska sadnica

Čuvanje mladica

Nakon što primite mladice, trebalo bi da držite korijenje vlažnim dok nije posađeno . Nikada ne dopustite da se korijenje mladica osuši. Najbolje je da ih posadite istog dana kada ih primite. Ako iz nekog razloga trebate odložiti sadnju sadnica na nekoliko dana ili duže, morate ih pravilno skladištiti kako biste ih održali zdravim.

čuvanje mladica oraha

Korenike treba privremeno prekriti peskom ili zemljom. Čuvajte pesak ili zemlju vlažnom. Pesak ili zemlja ne smeju biti previše vlažna. Treba biti samo vlažna. Zalijevanje je jednom u 3-5 dana dovoljno. Zadržavanje mladica u zgradi bilo bi najbolje. Alternativno, možete ih držati napolju, ali obavezno ih stavite u hladu (mladice nikada ne ostavljajte pod suncem). Ako sledite ovaj postupak, mladice možete čuvati nekoliko nedelja.

Sadnja mladica

Za ovaj korak trebat će vam lopata, nož za obrezivanje i voda. Pre nego što stavite mladicu u rupu, pogledajte korijen mladice. Ako vidite mrtve ili slomljene korene, isecite ih nožem za obrezivanje.

Nemojte dodavati đubrivo , stajsko đubrivo ili bilo koje druge hemikalije u rupu, inače rizikujete da oštetite korenje. Sadnice oraha ne trebaju đubrivo tokom sadnje.

tačka orahove orahe

Stavite korenik mladice u rupu i ravnomerno rasporedite korenje u svim smerovima. Veoma je važno da mesto cepljenja ostane iznad tla posle sadnje. Inače bi mladica eventualno mogla trunuti. Obavezno to proverite kada stavite mladicu u rupu. Ako je rupa previše duboka, razmislite o dodavanju više zemlje na dno otvora.

Sada smo spremni da zakopavamo korenje sadnice u zemlju. Prilikom sahranjivanja obavezno držite mladicu ravno jednom rukom. Nakon dodavanja malo zemlje, učvrstite zemlju rukama ili nogama kako biste sprečili zračne džepove. Nakon što ste dovršili sadnju mladice, ne biste je mogli lako ukloniti sa zemlje ako biste je povukli rukama. Ako na dnu i oko sadnica oraha ima korova, treba ih očistiti / ukloniti.

Zalijevanje mladica

Sada kada smo posadili naš rod, potrebno je da damo 5 do 10 litara vode . Voda vlaži korijenje i pomaže da se mladica smjesti na svoje novo mjesto. Ako sadite sadnicu tokom zimskih meseci, tlo treba oblikovati tako da sprečava kišnicu da se nakuplja na dnu mladice.

Obrezivanje mladica

kako obrezivati sadnice oraha nakon sadnje sadnice

Poslednji korak je obrezivanje mladice na određenoj visini. Kada se presađuju mladice, oni gube deo svojih korena. Obrezivanje prilikom sadnje pomaže nam da uravnotežimo telo mladice sa korenima. Morate odrezati mladicu malo iznad četiri do šest pupoljaka iznad tačke cepljenja . Obično od 40 do 60 centimetara iznad zemlje (u nivou kolena). Kad sečete mladicu, proverite da li ste ga isekli pod uglom; ne seci ga ravno. Nakon sečenja, na vrh sadnice možete naneti salvetu za zadržavanje vode (ovo nije obavezno).

Obrezivanje je veoma važno i ovaj korak nikada ne smete preskočiti! U suprotnom, vrh vaših sadnica se može vremenom osušiti.


Opcionalni koraci

Sprečavanje sunčanja

slikanje mladica belom bojom

U područjima gde su leta vrlo vruća, mladicu možete obojiti belom bojom da biste sprečili sunčanje. Izmešajte belu boju lateksa 1: 1 sa vodom. Ne koristite boju na bazi ulja jer bi to moglo naštetiti mladici. Obojite ovom farbom celo telo tela.

Vezivanje mladice na kolac

Ako je vaša zemlja na vrlo vetrovitom području, možete razmotriti vezanje mladica na kolje. Ovo ih može držati ravno i sprečiti da vetar razbije mladicu. Ako u vašem kraju nema ekstremnih vetrova, klađenje nije neophodno.
Pri postavljanju uloga treba uzeti u obzir pravac preovlađujućeg vetra i ulog postaviti na suprotnu stranu vetra. Između mladice i loma mora biti najmanje 20 centimetara prostora. Za vezivanje materijala treba koristiti mekani materijal poput pamučne niti ili elastične niti.

Stavljanje malča za očuvanje vode

U područjima sa toplim i suvim ljetima, ili na mjestima gdje postoji problem sa vodom, bilo bi korisno koristiti "mulch" da se spriječi gubitak vode nakon sadnje.


Pogledajte naš video vodič

U ovom videu ćemo vam pokazati kako da izvršite sve neophodne korake neophodne za sadnju orahovog oraha.

Cena sadnica oraha

biće nam zadovoljstvo da odgovorimo na vaša pitanja