В тази статия ще Ви обясним как да засаждате орехови фиданки. Започваме с подготовката на полето, изкопаването на дупките и накрая засаждането на фиданките. В последния раздел даваме няколко съвета за това какво можете да направите, за да защитите фиданките след засаждането.

засаждане на орехи

Преди Фиданките Да Пристигнат

Подготовка На Полето

подготовка на земята за орехови фиданки

Полето трябва да бъде във възможно най-доброто състояние, когато фиданките пристигнат.

Трябва да изорете полето няколко седмици преди да получите фиданките. Това ще подпомогне разрохкването на твърдата уплътнена почва и ще улесни изкопаването на дупки и засаждането на фиданките. Освен това ще внесе повече въздух в почвата.

Друга важна стъпка от подготовката е почистването на плевелите. Фиданките се нуждаят от вода и хранителни вещества, за да растат добре. Тревите и плевелите могат да отнемат тези два важни елемента от почвата. Това може да забави растежа на Вашите фиданки. Можете да използвате хербициди за премахване на плевелите.

За подробности как да изорете полето и да почистите плевелите, можете да прочетете нашата статия за подготовката на полето.

Изкопаване На Дупките

отваряне на отвора за растителна орехови фиданки

Най-добре е да изкопаете дупките за засаждане преди да получите фиданките. Дупките могат да бъдат изкопани ръчно с лопата, с шнек или ако наемете багер. Изкопаването на дупки с лопата е трудоемък вариант. Въпреки това, в страни, където работната сила е евтина, това може да е добър вариант.

Шнекът е инструмент за пробиване, който копае дупки чрез въртене. Има два вида шнек, единият от тях се управлява ръчно от работник. Другият е свързан с трактор. И двата са подходящи за изкопаване на дупки. Недостатъкът на шнека обаче е, че той уплътнява почвата отстрани на дупките. Това уплътняване понякога влияе върху развитието на корените. Ето защо, след като изкопаете дупките с шнек, препоръчваме да омекотите страните на дупките с лопата.

Наемането на багер за изкопаване на дупките се счита за най-добрата практика за изкопаване на дупки. Освен това омекотява почвата, което помага на корените да растат по-добре. Това обаче е скъп вариант.

Маркирайте местата, където ще засадите фиданките. Пространството между фиданките в идеалния случай трябва да бъде 7 метра х 5 метра. Това значи 7 метра между редовете и 5 метра между фиданките. След като маркирате местата, започнете да копаете дупките. Всяка дупка трябва да бъде приблизително 60 сантиметра широка и 60 сантиметра дълбока. Не е необходимо размерите на отворите да бъдат точно толкова големи. Тези числа са само приблизителни, за да Ви дадат представа колко голяма трябва да бъде дупката. Основната цел е дупките да са достатъчно големи, за да могат корените на фиданките да се поберат вътре.

Алтернативни Методи За Изкопаване На Дупки

изкопаване на дупки за орехови фиданки с лопата
изкопаване на дупки за орехови фиданки с шнек

След Като Фиданките Пристигнат

Съхраняване На Фиданките

След като получите фиданките, трябва да поддържате корените влажни, докато фиданките бъдат засадени. Никога не ги оставяйте да изсъхнат. Най-добре е да ги засадите в същия ден на получаването им. Ако по някаква причина трябва да забавите засаждането на фиданките с няколко дни или по-дълго време, трябва да ги съхранявате правилно, за да бъдат здрави.

заравяне корените на орехови фиданки

Трябва временно да покриете корените в пясък или почва. Поливайте пясъка/почвата, за да може корените да останат влажни. Ако поливате веднъж на 3-5 дни, това трябва да е достатъчно. Съхранението на фиданките в затворено помещение би бил най-добрият вариант. Като алтернатива можете да ги държите навън, но не забравяйте да ги поставите на сянка (не оставяйте фиданките на слънце). Ако следвате тази процедура, можете да съхранявате фиданките в продължение на няколко седмици.

Засаждане На Фиданките

За тази стъпка ще Ви трябва лопата, нож за подрязване и вода. Преди да поставите фиданката в дупката, погледнете нейните корени. Ако видите мъртви или счупени корени, отрежете ги с ножа за подрязване.

Не добавяйте никакви торове или други химикали в дупката, в противен случай рискувате да увредите корените. Ореховите фиданки не се нуждаят от никакви торове по време на засаждането.

присаден орех фиданка

Поставете корените на дървото в дупката и разпределете корените равномерно. Много е важно точката на присаждане да остане над почвата след засаждането. В противен случай фиданката може да изгние и засаждането да не бъде успешно. Не забравяйте да проверите това, когато поставите фиданката в дупката. Ако дупката е твърде дълбока, помислете дали можете да добавите още почва върху дъното на дупката.

Сега сме готови да закопаем корените. Докато закопавате, не забравяйте да държите фиданката изправена с една ръка. След като добавите малко пръст, натиснете върху нея с ръце или крака, за да предотвратите появата на въздушни джобове. След като приключите със засаждането на фиданката, не би следвало да можете лесно да я извадите от земята, когато я издърпате. Ако в основата и около разсада на ореха има плевели, те трябва да бъдат почистени/извадени.

Поливане На Фиданките

Сега, когато сме засадили нашата фиданка, трябва да я поливаме с 5 до 10 литра вода. Водата овлажнява корените и помага на фиданката да се настани на новото си място. Ако засаждате фиданката през зимните месеци, почвата трябва да бъде оформена така, че да предотвратява събирането на дъждовна вода в основата на фиданката. След като полеете фиданките за първи път, не ги поливайте отново, докато не започнат да разлистват. Когато фиданките са в латентно състояние, те не фотосинтезират и не консумират вода. Освен това поливането през това време може да запълни кислородните джобове в почвата и да задуши фиданката. По тази причина следвайте това много важно и просто правило: без листа = без вода.

Подрязване На Фиданките

резитба орех фиданки

Последната стъпка е подрязването на фиданката. Когато фиданките се трансплантират, те губят част от корените си. Подрязването при засаждане ни помага да балансираме върха на фиданката с нейните корени. Трябва да отрежете фиданката на височина четири до шест пъпки над точката на присаждане. Обикновено 40 до 60 сантиметра над земята (на нивото на коляното). Когато режете фиданката, не забравяйте да я отрежете под ъгъл. Не я режете без ъгъл. След подрязване можете да приложите овощарски мехлем в горната част на фиданката, за да предотвратите „плачене“ от фиданката (това е по избор). Подрязването е много важно и никога не трябва да пропускате тази стъпка! В противен случай върхът на фиданките може да изсъхне.


Следващи Стъпки

Предпазване От Слънчево Изгаряне

боядисване орехови фиданки

В районите, където лятото е много горещо, можете да боядисате фиданката в бяло, за да предотвратите слънчево изгаряне. Смесете бяла латексова боя 1:1 с вода. Не използвайте боя на маслена основа, тъй като това може да навреди на фиданката. Боядисайте цялата фиданка с тази боя.

Поставяне На Колове

Ако полето се намира на много ветровито място, можете да помислите да обвържете фиданките с колове. Това може да ги държи изправени и да попречи на вятъра да счупи фиданката. Ако във Вашия район няма силни ветрове, поставянето на колове не е необходимо. При поставяне на коловете трябва да се вземе предвид посоката на преобладаващия вятър и колът да се постави на противоположната страна на вятъра. Между фиданката и кола трябва да има минимум 20 сантиметра пространство. За връзване на кола към фиданката трябва да се използва мек материал като памучна нишка или еластична нишка.

Поставяне На Мулч

В райони с горещо и сухо лято или на места, където има проблем с водата, би било полезно да се използва „мулч“, за да се предотврати загубата на вода след засаждането.


Гледайте Нашето Видео С Инструкции

В това видео Ви показваме как да извършите всички необходими стъпки, необходими за засаждане на орехови фиданки.

ЦЕНИ НА ФИДАНКИ

Ще се радваме да отговорим на вашите въпроси