chandler orah

Chandler Orah Karakteristike

Chandler orah je trenutno jedna od najtraženijih sorti oraha u Europi. U Hrvatskoj je poznat i kao Čendler Orah. Razvilo ga je Sveučilište u Kaliforniji 1979.godine i sorta je dobila ime po prof.Williamu Chandleru. Posljednjih godina Chandler je najpoželjnija sorta oraha za nove voćnjake zbog svoje produktivnosti i izvrsne kvalitete jezgre.

  • Prinos: Možete početi sakupljati plodove već 3 godina nakon što oformite nasad oraha.
  • Kvaliteta oraha i ljuski: Chandler proizvodi velike orahe s tankom ljuskom i vrlo svijetlim sjemenkama. Tanka boja ljuske i jezgra važne su značajke u određivanju prodajne cijene oraha. Orasi koji su svjetlije boje prodaju se za veće cijene. Koštice i ljuska lako se uklanjaju iz ljuske i lako se mogu rascijepiti na polovice. Plod sorte chandler je promjera 32-36 mm, težine 13-14g. Ljuska je glatka, tanka i ovalna. Randman jezgre je 48%-50% zbog čega daje veliki prinos.
  • Visina i veličina stabla: Chandler raste umjereno i snažno, polu uspravno. Chandler je pogodan za sadnju velike gustoće, poput razmaka 7 x 5 metara. Više pojedinosti o razmaku stabala nalaze se ispod ove stranice.
  • Vrijeme listanja: Chandler je kasna sorta cvjetanja. To je prednost, jer je manje vjerovatno da će na sorte kasnog lišća utjecati mraz i moljac.
  • Oprašivanje: Chandler je samooprašujuća sorta. Može dati orahe bez pollenizatora. Ali može vam dati veće prinose kada se sade sorta pollenizer. Iz tog razloga toplo preporučujemo sadnju Chandlera s njegovim polnizerom Franquette. U voćnjaku bi 95% stabala trebalo biti Chandler, a 5% stabala Franquette.
  • Podloga: Juglans regia
  • životni vijek: Stabla oraha Chandler mogu živjeti 100 godina ili duže. Njihovo razdoblje vrhunske produktivnosti je u prvih 30 godina njihova života.
  • Kada posaditi: Chandler orah sadnice se može saditi od studenog do kraja ožujka sljedeće godine.
Orah Chandler Cijena
orah chandler prinos

Orah Chandler Prinos

Chandler vrlo rano počinje proizvoditi orahe. Vaša stabla bit će stara 2 godine kada ih primite. Počet će davati plodove čak u prvoj godini nakon sadnje. Međutim, kako biste sačuvali energiju stabla i poboljšali produktivnost za naredne godine, preporučujemo vam da sječete plodove prve 3 godine. Trebali biste odrezati orahe s drveća kad se pojave i ne dopustiti im da se razviju. To omogućuje stablu da koristi svoju energiju za uzgoj jačeg debla i većih korijena, umjesto da proizvodi orahe. To dugoročno povećava produktivnost stabla. Nakon 3 godine možete početi sakupljati plodove i početi prodavati orahe svog voćnjaka. Možete provjeriti tablicu uroda stabla oraha Chandler kako biste vidjeli koliko kilograma oraha možete skupiti po stablu. Brojevi izraženi kao prinos u tablici su suhi orasi (orasi sa smeđom ljuskom) u kilogramima.

Prinos se postepeno povećava svake godine nakon sadnje drveća. Nakon 10 godina, prinos se više ne povećava i ostaje na istoj razini. Sa zrelog i dobro održavanog stabla oraha Chandler svake godine možete sakupiti 40 kilograma oljuštenih oraha. To znači da možete skupiti 13 tona oljuštenih oraha po hektaru.

Godinama nakon sadnje Prinos po stablu
1 -
2 -
3 -
4 3 kg
5 6 kg
6 10 kg
7 16 kg
8 22 kg
9 26 kg
10+ 30 kg+

Video 6 Godina Starog Voćnjaka Chandler Oraha

SADNJA ORAHA RAZMAK

SADNJA ORAHA RAZMAK

Uz dugogodišnje iskustvo, u rasadniku Waltree preporučujemo razmak 7 x 5 metara za sadnice oraha Chandler. Pomoću ovog razmaka možete posaditi 280 sadnica oraha po hektaru. Ova shema sadnje naziva se živa ograda. Stavlja drveće u isti red bliže jedni drugima i ostavlja dovoljno prostora između redova. Ovaj dizajn omogućuje rani povrat i omogućuje vam da u kraćem vremenu dobijete visoki iznos ploda iz voćnjaka. Druga važna stvar je da trebate saditi stabla oraha Chandler zajedno sa njegovom vrstom oprašivača: Franquette. Kada planirate svoj voćnjak, preporučujemo vam da 95% stabala posadite kao Chandler i 5% stabala kao Franquette.

Stabla oprašivača možete posaditi u isti red kako biste ih lakše prepoznali kad biljke rastu. Oprašivače treba posaditi u suprotnom smjeru od glavne sorte kako bi pomogli peludu da se širi vjetrom i polenizira glavnu sortu. Pomoću alata u nastavku možete izračunati broj stabala koja možete posaditi na svojoj zemlji:

Molimo unesite područje vašeg zemljišta ispod kako biste izračunali broj sadnica koje možete posaditi.

Prodaja Sadnica Oraha Chandler

Prodaja Sadnica Oraha Chandler

Primamo predbilježbe za jesensku sadnju u 11.mjesecu.Brza dostava na kućnu adresu, plaćanje pouzećem. Dostava se vrši HP Ekspresom ili Overseasom. Za tvrtke imamo mogućnost veleprodaje.

Naše cijene sadnica oraha Chandler variraju ovisno o tome koliko sadnica želite kupiti i koju veličinu sadnica želite kupiti. Naše velike sadnice (sadnice premium veličine) počinju s proizvodnjom oraha ranije jer imaju jače korijenje i veće deblo. Također su otporniji na hladno vrijeme i nematode. Dok su manje sadnice jeftinije i mogle bi biti prikladnije za uzgajivače s manjim proračunom.

Eko Certifikat

Sve sadnice u ponudi posjeduju valjani ekološki certifikat.

Cijene Sadnica Oraha

Ispunite naš obrazac i možemo vam poslati cjenik za 24 sata.