chandler orah

Chandler Orah Karakteristike

Chandler orah je trenutno jedna od najtraženijih sorti oraha u Europi. U Hrvatskoj je poznat i kao Čendler Orah. Razvilo ga je Sveučilište u Kaliforniji 1979.godine i sorta je dobila ime po prof.Williamu Chandleru. Posljednjih godina Chandler je najpoželjnija sorta oraha za nove voćnjake zbog svoje produktivnosti i izvrsne kvalitete jezgre.

  • Prinos: Možete početi sakupljati plodove već 3 godina nakon što oformite nasad oraha.
  • Kvaliteta oraha i ljuski: Chandler proizvodi velike orahe s tankom ljuskom i vrlo svijetlim sjemenkama. Tanka boja ljuske i jezgra važne su značajke u određivanju prodajne cijene oraha. Orasi koji su svjetlije boje prodaju se za veće cijene. Koštice i ljuska lako se uklanjaju iz ljuske i lako se mogu rascijepiti na polovice. Plod sorte chandler je promjera 32-36 mm, težine 13-14g. Ljuska je glatka, tanka i ovalna. Randman jezgre je 48%-50% zbog čega daje veliki prinos.
  • Visina i veličina stabla: Chandler raste umjereno i snažno, polu uspravno. Chandler je pogodan za sadnju velike gustoće, poput razmaka 7 x 5 metara. Više pojedinosti o razmaku stabala nalaze se ispod ove stranice.
  • Vrijeme listanja: Chandler je kasna sorta cvjetanja. To je prednost, jer je manje vjerovatno da će na sorte kasnog lišća utjecati mraz i moljac.
  • Oprašivanje: Chandler je samooprašujuća sorta. Može dati orahe bez pollenizatora. Ali može vam dati veće prinose kada se sade sorta pollenizer. Iz tog razloga toplo preporučujemo sadnju Chandlera s njegovim polnizerom Franquette. U voćnjaku bi 95% stabala trebalo biti Chandler, a 5% stabala Franquette.
  • Podloga: Juglans regia
  • životni vijek: Stabla oraha Chandler mogu živjeti 100 godina ili duže. Njihovo razdoblje vrhunske produktivnosti je u prvih 30 godina njihova života.
  • Kada posaditi: Chandler orah sadnice se može saditi od studenog do kraja ožujka sljedeće godine.
Orah Chandler Cijena

SADNJA ORAHA RAZMAK

chandler tree spacing

Uz dugogodišnje iskustvo, u rasadniku Waltree preporučujemo razmak 7 x 5 metara za sadnice oraha Chandler. Pomoću ovog razmaka možete posaditi 280 sadnica oraha po hektaru. Ova shema sadnje naziva se živa ograda. Stavlja drveće u isti red bliže jedni drugima i ostavlja dovoljno prostora između redova. Ovaj dizajn omogućuje rani povrat i omogućuje vam da u kraćem vremenu dobijete visoki iznos ploda iz voćnjaka. Druga važna stvar je da trebate saditi stabla oraha Chandler zajedno sa njegovom vrstom oprašivača: Franquette. Kada planirate svoj voćnjak, preporučujemo vam da 95% stabala posadite kao Chandler i 5% stabala kao Franquette.

Stabla oprašivača možete posaditi u isti red kako biste ih lakše prepoznali kad biljke rastu. Oprašivače treba posaditi u suprotnom smjeru od glavne sorte kako bi pomogli peludu da se širi vjetrom i polenizira glavnu sortu. Pomoću alata u nastavku možete izračunati broj stabala koja možete posaditi na svojoj zemlji:

Molimo unesite područje vašeg zemljišta ispod kako biste izračunali broj sadnica koje možete posaditi.

Orah Chandler Prinos

Chandler vrlo rano počinje proizvoditi orahe. Vaša stabla bit će stara 2 godine kada ih primite. Počet će davati plodove čak u prvoj godini nakon sadnje. Međutim, kako biste sačuvali energiju stabla i poboljšali produktivnost za naredne godine, preporučujemo vam da sječete plodove prve 3 godine. Trebali biste odrezati orahe s drveća kad se pojave i ne dopustiti im da se razviju. To omogućuje stablu da koristi svoju energiju za uzgoj jačeg debla i većih korijena, umjesto da proizvodi orahe. To dugoročno povećava produktivnost stabla. Nakon 3 godine možete početi sakupljati plodove i početi prodavati orahe svog voćnjaka. Možete provjeriti tablicu uroda stabla oraha Chandler kako biste vidjeli koliko kilograma oraha možete skupiti po stablu. Brojevi izraženi kao prinos u tablici su suhi orasi (orasi sa smeđom ljuskom) u kilogramima.

Prinos se postepeno povećava svake godine nakon sadnje drveća. Nakon 10 godina, prinos se više ne povećava i ostaje na istoj razini. Sa zrelog i dobro održavanog stabla oraha Chandler svake godine možete sakupiti 40 kilograma oljuštenih oraha. To znači da možete skupiti 13 tona oljuštenih oraha po hektaru.

Godinama nakon sadnje Prinos po stablu
1-
2-
3-
43 kg
56 kg
610 kg
716 kg
822 kg
926 kg
10+30 kg+

Video 6 Godina Starog Voćnjaka Chandler Oraha

walnut tree shipping

Prodaja Sadnica Oraha Chandler

Primamo predbilježbe za jesensku sadnju u 11.mjesecu.Brza dostava na kućnu adresu, plaćanje pouzećem. Dostava se vrši HP Ekspresom ili Overseasom. Za tvrtke imamo mogućnost veleprodaje.

Naše cijene sadnica oraha Chandler variraju ovisno o tome koliko sadnica želite kupiti i koju veličinu sadnica želite kupiti. Naše velike sadnice (sadnice premium veličine) počinju s proizvodnjom oraha ranije jer imaju jače korijenje i veće deblo. Također su otporniji na hladno vrijeme i nematode. Dok su manje sadnice jeftinije i mogle bi biti prikladnije za uzgajivače s manjim proračunom.

Eko Certifikat

Sve sadnice u ponudi posjeduju valjani ekološki certifikat.

Cijene Sadnica Oraha

Ispunite naš obrazac i možemo vam poslati cjenik za 24 sata.