Идеалното време за засаждане на орехови фиданки вече настана, затова българите търсят подходящи сортова на пазара. Фиданките се засаждат през март месец, ако решите да ги сеете през пролетта, или ако пропуснете този месец, следващият подходящ период на засаждане е късната есен – ноември до средата на месец декември. Интересен факт е, че все повече български производители предпочитат да закупуват орехови фиданки от Турция и това съвсем не е случайно. Турските фиданки имат редица предимства, които ги правят предпочитани както на българския пазар, така и на този в останалите европейски държави.

Интересен факт е, че все повече български производители предпочитат да закупуват орехови фиданки от Турция и това съвсем не е случайно. Турските фиданки имат редица предимства, които ги правят предпочитани както на българския пазар, така и на този в останалите европейски държави.

орехови фиданки от Турция

Предимства на ореховите фиданки от Турция?

  • На първо място е качеството. Турските орехови дръвчета са висококачествени селектирани сортове, които представляват около 90% от всички орехови дървета, растящи в Европа. Такива специални и висококачествени сортове са Чандлър, Франкет, Фернет, Фернор и др. Тези дръвчета са изключително студоустойчиви и издържат на минусовите температури през зимния сезон.
  • Всички закупени орехови фиданки от Турция се доставят със сертификат за произход, така че потребителите могат да са уверени в качеството на дръвчетата, които закупуват.
  • Цената на тези орехови фиданки също е достатъчно атрактивна, тъй като е двойно по-ниска в сравнение на българските сортове, предлагани на пазара. Конкурентната цена ги прави предпочитани не само в България, но и във всички останали европейски страни, където тези сортове се адаптират отлично към местните температурни условия.

Какво представляват предлаганите сортове орехови фиданки от Турция?

Ето основните характеристики на най-търсените и най-продавани в Турция сортове орехи:

Сорт Чандлър

Този сорт орехи е устойчив на ниски температури и е с изключителна плодовитост. Черупката на ореховите ядки е тънка, светла на цвят с овална форма, а ядките са едри и с отличен вкус. Заради по-късния си цъфтеж тези дръвчета идеално преживяват пролетните мразове и са устойчиви на болести. Считан за един от най-качествените сортове орехи в света, този сорт е и най-търсеният в Турция.

Сорт Франкет

Франкет е друг студоустойчив сорт орехи, който не страда от късните пролетни студове. Орехите са с отличен вкус и средно-едри по размер, с тънка светла и продълговата черупка, която лесно се отделя от ядката. Плодовете растат на гроздове по дръвчето и узряват в средата на септември.

Сорт Фернор

Препоръчва се този френски сорт орехови дървета да се засажда на места, които не са подходящи за Чандлър, заради ниските температури. Този сорт е изключително устойчив както на слани и пролетни студове, така и на различни болести по дръвчетата. Плодовете са едри с тънка черупка, която лесно се отделя, а ядката е с отлични вкусови качества. Орехите от сорт Фернор дават богата реколта, затова много хора предпочитат да инвестират в тях.

Сорт Фернет

Тези дръвчета са много подобни по характеристика и качества на сорта Фернор. Плодовете им са едри и вкусни, а плодовитостта – задоволителна. Късният им цъфтеж също ги прави устойчиви на ниски температури.

Ако вече сте избрали какъв сорт орехи да закупите, можете без колебание да поръчате от евтините и качествени орехови фиданки от Турция.